Επικοινωνία και Προώθηση της ΑΝΑβίωσης ΣΤαθμών του Αγώνα με Συστήματα εΙκονικής πραγματικότηταΣ-1821
Το γενικό σχέδιο υλοποίησης του έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 περιγράφεται από τη διακριτή διάρθρωση 5 Ενοτήτων Εργασίας (ΕΕ), οι οποίες αποτελούνται από συνολικά 13 Υποενότητες Εργασίας (ΥΕ). Η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι 24 μήνες. To έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2021.
Τα 21 Παραδοτέα του έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 από τη διεπιστημονική ομάδα του Multimedia Knowledge and Social Media Analytics Laboratory (MK-Lab), του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) οδηγούν στην επιτυχή ολοκλήρωσή του, εξασφαλίζοντας την εγκυρότητα και την υψηλή ποιότητα της ψηφιακής εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας υψηλού βαθμού εμβύθισης.
Το ερευνητικό έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 υλοποιείται σε συνεργασία με φορείς Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, με ειδικά Μνημόνια το MK-Lab/ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ έχει εξασφαλίσει τη στενή συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και τα Παραρτήματα σε Θεσσαλονίκη, σε Ναύπλιο και σε Τρίπολη. Επίσης, το έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος. Σημαντική ωστόσο, είναι η συμβολή των Γενικών Αρχείων του Κράτους και των περιφερειακών υπηρεσιών του στη συλλογή και την τεκμηρίωση των εκθεμάτων του εικονικού μουσείου του έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους συγκεκριμένους Πολιτιστικούς Οργανισμούς, θα υλοποιηθούν οι πιλοτικές δοκιμές των εκδόσεων για το εικονικό μουσείο (virtual museum) του έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 και των εμπειριών εικονικής πραγματικότητας υψηλού βαθμού εμβύθισης από τους επισκέπτες τους, για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ψηφιακής εφαρμογής.
Οι πέντε στόχοι του ερευνητικού έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821
Στόχος 1
Γενίκευση
Προσδιορισμός των αναγκών όσον αφορά τις λειτουργικές και τις απαιτήσεις χρήστη.
Στόχος 2
Αναπαράσταση ιστοριών
Επικοινωνία ιστορικών γεγονότων για την αναβίωσή τους και την ενίσχυση της μνήμης.
Στόχος 3
Διάδραση ιστοριών
Χρήση Virtual Reality για την εμβύθιση και τη συναισθηματικη δέσμευση του χρήστη.
Στόχος 4
Έλεγχος
Πιλοτικές δοκιμές και αξιολόγηση.
Στόχος 5
Προώθηση
Διάχυση και αξιοποίηση.
Τα εννέα βήματα υλοποίησης του έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821
Η μεθοδολογία υλοποίησης του ερευνητικού έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 ακολουθεί τα επόμενα βήματα:
Προσδιορισμός και ανάλυση απαιτήσεων των χρηστών και του συστήματος εικονικής πραγματικότητας.
Καθορισμός των σεναρίων χρήσης του έργου: του συστήματος εικονικής πραγματικότητας εμπειριών υψηλού βαθμού εμβύθισης.
Συλλογή, επιμέλεια και τεκμηρίωση του αρχειακού και μουσειολογικού υλικού, το οποίο θα συνδράμει στην εκτέλεση των σεναρίων χρήσης και θα είναι σύμφωνο με το το χρονοδιάγραμμα της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821. Καθώς είναι τεράστιος ο όγκος του υλικού, το οποίο μπορεί να συλλεχθεί, τα κριτήρια που θα εφαρμόσουμε, είναι: α) η αντιπροσωπευτικότητα για την ανάδειξη γεγονότων από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, β) η επιλογή ανοικτών δεδομένων και ελεύθερων προς χρήση, και γ) η καταλληλότητα για την ενσωμάτωσή τους σε ενδιαφέροντα σενάρια χρήσης.
Ψηφιοποίηση νέου αρχειακού και μουσειολογικού υλικού και η επιμέλεια του ήδη ψηφιοποιημένου από υπάρχουσες συλλογές, για την ενσωμάτωσή τους στην ψηφιακή εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας.
Δημιουργία τρισδιάστατων αναπαραστάσεων, τοπίων, αντικειμένων και χαρακτήρων, καταγραφή 3D animation χαρακτήρων με παραδοσιακά (from scratch) και ειδικά (στολή για motion capture) μέσα, στοχεύοντας στο μέγιστο βαθμό φωτορεαλισμού και ρεαλισμού κινήσεων.
Παραγωγή νέων ηχητικών αποσπασμάτων (sound-clips), καθώς και συγκέντρωση και επεξεργασία ήχων (sound-effects) από διαδικτυακές βιβλιοθήκες για ελεύθερη χρήση, σε συνδυασμό με ηχογράφηση διαλόγων και πρότυπη μουσική σύνθεση για την ενίσχυση της εμβύθισης του χρήστη στο εικονικό περιβάλλον.
Ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής του εικονικού μουσείου υψηλού βαθμού εμβύθισης για τον Αγώνα, καθώς και των επιμέρους βιωματικών εμπειριών, όπου ο χρήστης θα συμμετέχει στην εξέλιξη της Ιστορίας, βάσει των σεναρίων χρήσης.
Αξιολόγηση της αρχικής και της τελικής έκδοσης του εικονικού μουσείου υψηλού βαθμού εμβύθισης για την Ελληνική Επανάσταση, από τους τελικούς χρήστες, ως προς την ευχρηστία, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821.
Κατάρτιση πλάνου διάχυσης/εκμετάλλευσης του εικονικού Μουσείου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 υψηλού βαθμού εμβύθισης μετά την ολοκλήρωση της Δράσης.
Η διάρθρωση του ερευνητικού έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821
Ενότητα Εργασίας 1
Διαχείριση
Η ΕΕ1 Διαχείριση έχει ως κύριο στόχο την τεχνική διαχείριση του έργου, διασφαλίζοντας την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, τον συντονισμό των μελών της ομάδας έργου και την εξασφάλιση της ποιότητας των παραδοτέων.
Ενότητα Εργασίας 2
Ανάλυση απαιτήσεων
Η ΕΕ2 Ανάλυση απαιτήσεων στοχεύει στην ανάλυση απαιτήσεων των χρηστών και την τυποποίηση (formalization) της ιστορικής γνώσης με κατάλληλα σημασιολογικά εργαλεία (οντολογίες, διασυνδεδεμένα δεδομένα) για την τεκμηρίωση της δομής και του περιεχομένου της.
Ενότητα Εργασίας 3
Υλοποίηση
Η ΕΕ3 Υλοποίηση στοχεύει στον αρχιτεκτονικό, τον εννοιολογικό και γραφιστικό σχεδιασμό και κυρίως στην ανάπτυξη των ψηφιακών προϊόντων της πρότασης ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 και στηρίζεται στην ΕΕ2.
Ενότητα Εργασίας 4
Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση
Η ΕΕ4 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση προβλέπει τον σχεδιασμό πρωτοκόλλου αξιολόγησης, για τη διαδικτυακή πλατφόρμα και το εικονικό μουσείο υψηλού βαθμού εμβύθισης, την εκτέλεση δύο πιλοτικών δοκιμών από τους τελικούς χρήστες και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά.
Ενότητα Εργασίας 5
Επικοινωνία
Η ΕΕ5 Επικοινωνία έχει ως στόχο την αύξηση της προβολής του έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 και τη διασφάλιση της δυνατότητας μεταφοράς και επεκτασιμότητας των αποτελεσμάτων. Ο κύριος σκοπός είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το αντικείμενο και τους στόχους του έργου, δημιουργώντας διαύλους επικοινωνίας για την προσέγγιση των ομάδων-στόχων, όπως θα καταγραφούν στον σχεδιασμό της επικοινωνιακής στρατηγικής.
21 παραδοτέα για το έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821