ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η ΟΜΑΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΑ ΝΕΑ

Ενημερωθείτε για τα νέα του ερευνητικού έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821

Μάθετε πρώτοι για τις δράσεις και την πρόοδο του ερευνητικού έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821. Ακολουθήστε μας στο Facebook, το LinkedIn και το ResearchGate και συναντήστε μας σε μία από τις επικείμενες προωθητικές ενέργειες του Virtual Museum και των εμπειριών εικονικής πραγματικότητας υψηλού βαθμού εμβύθισης της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821.

H διεπιστημονική ερευνητική ομάδα του ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (26/06/2020)

Λεπτομέρειες

Το Virtual Museum ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 εγκαθίσταται στην Έκθεση "1821 - Ο Αγώνας στη θάλασσα" στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (18/05/2020)

Λεπτομέρειες

Μνημόνιο συνεργασίας για το ερευνητικό έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 ανάμεσα σε MK-Lab/ΙΠΤΗΛ/EKETA και Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος (04/05/2020)

Λεπτομέρειες

Παρουσίαση του ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 στις δέκα χρηματοδοτούμενες προτάσεις του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (06/04/2020)

Λεπτομέρειες

Μνημόνιο συνεργασίας για το ερευνητικό έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 ανάμεσα σε MK-Lab/ΙΠΤΗΛ/EKETA και Γενικά Αρχεία του Κράτους (17/03/2020)

Λεπτομέρειες

Η διεπιστημονική ομάδα του ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 στην ειδική εκδήλωση του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. "200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Συνομιλώντας με την Ιστορία σήμερα" (06/02/2020)

Λεπτομέρειες

Το ερευνητικό έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 στο webRadio της ΕΡΤ (22/01/2020)

Λεπτομέρειες

Το ερευνητικό έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 στον Alpha 989 Radio (19/01/2020)

Λεπτομέρειες

Άρθρο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το ερευνητικό έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 (11/01/2020)

Λεπτομέρειες

Τηλεοπτικά γυρίσματα για την παρουσίαση του ερευνητικού έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 (08/01/2020)

Λεπτομέρειες

Παραγωγή video teaser της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας του έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 (31/12/2019)

Λεπτομέρειες

Έναρξη του ερευνητικού έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 (15/12/2019)

Λεπτομέρειες

H διεπιστημονική ερευνητική ομάδα του ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας των Γενικών Αρχείων του Κράτους

26 Ιουνίου 2020

EPANASTASIS ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ 1821 ΙΑΜΥ Ύδρα MK-Lab ΙΠΤΗΛ ΕΚΕΤΑ

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο συμφωνήθηκε ανάμεσα στο Multimedia Knowledge and Social Media Analtytics Laboratory (MK-Lab), του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) για το ερευνητικό έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821, πραγματοποιήθηκε διήμερη επίσκεψη στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, στις 25 και 26 Ιουνίου 2020.

Η ερευνητική ομάδα του MK-Lab είχε τη μοναδική ευκαιρία να περιηγηθεί στις πλούσιες συλλογές του Ι.Α.Μ.Υ. που αφορούν στην Επανάσταση του 1821 και να φιλοξενηθεί στους χώρους του. Με τη βοήθεια του προσωπικού του Ι.Α.Μ.Υ. συγκεντρώθηκαν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τον Ναυτικό Αγώνα, οι οποίες πρόκειται να ενσωματωθούν στο εικονικό μουσείο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 και τις βιωματικές εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, υψηλού βαθμού εμβύθισης.

EPANASTASIS ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ 1821 ΙΑΜΥ Ύδρα MK-Lab ΙΠΤΗΛ ΕΚΕΤΑ Αναστασοβίτης Λευτέρης Γεωργίου Γεωργία EPANASTASIS ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ 1821 ΙΑΜΥ Ύδρα MK-Lab ΙΠΤΗΛ ΕΚΕΤΑ Γεωργίου Γεωργία

Οι προγραμματισμένες εργασίες των μελών της ερευνητικής ομάδας του MK-Lab, συνέπεσε με την επίσκεψη της Επιτροπής Ελλάδα 2021 στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας. Η θεματική ενότητα του ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 για τον Ναυτικό Αγώνα πρόκειται να διατεθεί στο ευρύ κοινό το Φθινόπωρο του 2020, σε ειδική έκθεση των Γενικών Αρχείων του Κράτους και του Ιδρύματος Ευγενίδου, στο Πλανητάριο.

EPANASTASIS ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ 1821 ΙΑΜΥ Ύδρα MK-Lab ΙΠΤΗΛ ΕΚΕΤΑ Αναστασοβίτης Γεωργίου Επιτροπή Ελλάδα 2021

Το MK-Lab ευχαριστεί θερμά το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας για τη φιλοξενία και την αρμονική συνεργασία με το προσωπικό του και τη Διευθύντρια κα. Ντίνα Αδαμοπούλου, ελπίζοντας ότι η τελική έκδοση του εικονικού μουσείου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 θα εγκατασταθεί και μόνιμα σε ειδικό χώρο του Ι.Α.Μ.Υ., μετά τη λήξη του έργου, τον Νοέμβριο του 2021.

Το Virtual Museum ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 εγκαθίσταται στην Έκθεση "1821 - Ο Αγώνας στη θάλασσα" στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

18 Μαΐου 2020

EPANASTASIS ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ 1821 Ίδρυμα Ευγενίδου ΓΑΚ MK-Lab ΙΠΤΗΛ ΕΚΕΤΑ

Η θεματική ενότητα για τον Ναυτικό Αγώνα του εικονικού μουσείου του ερευνητικού έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821: "Επικοινωνία και Προώθηση της ΑΝΑβίωσης ΣΤαθμών του Αγώνα με Συστήματα εΙκονικής πραγματικότηταΣ-1821" θα εγκατασταθεί στην Έκθεση "1821 - Ο Αγώνας στη θάλασσα", στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.).

Οι επισκέπτες της Έκθεσης "1821 - Ο Αγώνας στη θάλασσα" θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία του εικονικού μουσείου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821, το οποίο υλοποιείται από τη διεπιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου MK-Lab του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) (αρ. έργου: 134) και να πάρουν μία αρχική γεύση του καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας ανάμεσα στο MK-Lab/ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ και στα Γ.Α.Κ. για την υλοποίηση του έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 συμφωνήθηκε η εγκατάσταση του συστήματος εικονικής πραγματικότητας, ώστε οι επισκέπτες της Έκθεσης να βιώνουν με έναν μοναδικό τρόπο υψηλού βαθμού εμβύθισης τον Ναυτικό Αγώνα. Τεκμήρια, αντικείμενα και εκθέματα γίνονται λειτουργικά και ζωντανεύουν μέσω του virtual museum ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821.

Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Μνημόνιο συνεργασίας για το ερευνητικό έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 ανάμεσα σε MK-Lab/ΙΠΤΗΛ/EKETA και Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος

04 Μαΐου 2020

EPANASTASIS ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ 1821 Μνημόνιο συνεργασίας MK-Lab ΙΠΤΗΛ ΕΚΕΤΑ και Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Το Εργαστήριο Multimedia Knowledge and Social Media Analytics Laboratory (MK-Lab), του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) και το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσω Συμφώνου Συνεργασίας στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ερευνητικού έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 που υλοποιείται από το MK-Lab με τη στήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

Τεκμήρια και εκθέματα του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω έρευνας με σκοπό τη μεταφορά τους σε εικονική μορφή και τη χρήση τους στις μοναδικές εμπειρίες υψηλού βαθμού εμβύθισης του καινοτόμου εικονικού μουσείου του έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821. Οι επισκέπτες του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν πρώτοι τις εκδόσεις του Virtual Museum του ερευνητικού μας έργου, αξιολογώντας με την ανατροφοδότησή τους την ευχρηστία, τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά του εικονικού μουσείου.

Παρουσίαση του ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 στις δέκα χρηματοδοτούμενες προτάσεις του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.

06 Απριλίου 2020

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) δημιούργησε ειδικό video αφιέρωμα για την παρουσίαση των 10 προτάσεων που έλαβαν χρηματοδότηση στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης της Δράσης "Επιστήμη και Κοινωνία" - "200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση", από τις συνολικά 79 που υποβλήθηκαν αρχικά.

Το ερευνητικό μας έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821: "Επικοινωνία και Προώθηση της ΑΝΑβίωσης ΣΤαθμών του Αγώνα με Συστήματα εΙκονικής πραγματικότηταΣ-1821", το οποίο υλοποιείται με τη στήριξη του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (αρ. έργου: 134) από το Εργαστήριο Multimedia Knowledge and Social Media Analytics Laboratory (MK-Lab), παρουσιάζεται στο ειδικό video αφιέρωμα από τον Συντονιστή Έργου Δρ. Ιωάννη Κομπατσιάρη.

Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Μνημόνιο συνεργασίας για το ερευνητικό έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 ανάμεσα σε MK-Lab/ΙΠΤΗΛ/EKETA και Γενικά Αρχεία του Κράτους

17 Μαρτίου 2020

EPANASTASIS ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ 1821 MK-Lab ΙΠΤΗΛ ΕΚΕΤΑ ΓΑΚ Μνημόνιο συνεργασίας

Το Εργαστήριο Multimedia Knowledge and Social Media Analytics Laboratory (MK-Lab), του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), συνεργάζονται μέσω ειδικού Μνημονίου στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ερευνητικού έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 που υλοποιείται από το MK-Lab με τη στήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

Τεκμήρια, αρχεία, αναπαραστάσεις από την προεπαναστατική περίοδο, αλλά και κατά την Ελληνική Επανάσταση, τα οποία τηρούνται στις αρχειακές συλλογές της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γ.Α.Κ. και των περιφερειακών υπηρεσιών, θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω έρευνας της διεπιστημονικής ομάδας του MK-Lab, με σκοπό τη μεταφορά τους σε εικονική μορφή και τη χρήση τους στις μοναδικές εμπειρίες υψηλού βαθμού εμβύθισης του καινοτόμου εικονικού μουσείου του έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821: "Επικοινωνία και Προώθηση της ΑΝΑβίωσης ΣΤαθμών του Αγώνα με Συστήματα εΙκονικής πραγματικότηταΣ-1821".

Τα αποτελέσματα του καινοτόμου virtual museum ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 θα είναι διαθέσιμα για τους επισκέπτες των Γ.Α.Κ. σε ειδικές δράσεις, οι οποίες θα συνδιοργανωθούν με την ερευνητική ομάδα του MK-Lab, με στόχο την αξιολόγηση της ψηφιακής εφαρμογής, από τελικούς χρήστες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Έργου.

Η διεπιστημονική ομάδα του ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 στην ειδική εκδήλωση του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. "200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Συνομιλώντας με την Ιστορία σήμερα"

06 Φεβρουαρίου 2020

EPANASTASIS ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ 1821 MK-Lab ΙΠΤΗΛ ΕΚΕΤΑ 200 χρόνια ελληνική επανάσταση συνομιλώντας με την ιστορία σήμερα

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση τις δέκα χρηματοδοτούμενες προτάσεις της 1ης Προκήυξης της εμβληματικής Δράσης "Επιστήμη και Κοινωνία" - "200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση", στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκαν σε δύο (2) βίντεο τόσο οι δέκα χρηματοδοτούμενες προτάσεις απο το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. όσο και επιλεγμένα δείγματα των προτεινόμενων έργων που υποβλήθηκαν στη Β΄ Φάση αξιολόγησης της δράσης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. Το ερευνητικό έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821: "Επικοινωνία και Προώθηση της ΑΝΑβίωσης ΣΤαθμών του Αγώνα με Συστήματα εΙκονικής πραγματικότηταΣ-1821" που υλοποιείται από το Εργαστήριο Multimedia Knowledge and Social Media Analytics Laboratory (MK-Lab) του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ εκπροσωπήθηκε από τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας Λευτέρη Αναστασοβίτη και Γεωργία Γεωργίου, ενώ παρουσιάστηκε και το ενδεικτικό βίντεο του Έργου.

Παρακολουθήστε τη χαρακτηριστική λήψη από την εκδήλωση του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. "200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Συνομιλώντας με την Ιστορία σήμερα" κατά την παρουσίαση του έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 από τον Συντονιστή Έργου τον Δρ. Ιωάννη Κομπατσιάρη.

Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Το ερευνητικό έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 στο webRadio της ΕΡΤ

22 Ιανουαρίου 2020

EPANASTASIS ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ 1821 MK-Lab ΙΠΤΗΛ ΕΚΕΤΑ webradio ERT ΕΡΤ

Το ερευνητικό έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821: "Επικοινωνία και Προώθηση της ΑΝΑβίωσης ΣΤαθμών του Αγώνα με Συστήματα εΙκονικής πραγματικότηταΣ-1821" και ο βοηθός έρευνας Λευτέρης Αναστασοβίτης φιλοξενήθηκαν στη ραδιοφωνική εκπομπή "Η Ελλάδα στον Κόσμο" του προγράμματος "Η Φωνή της Ελλάδας", στο ERT Web Radio, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020.

Η ραδιοφωνική συνέντευξη συνέπεσε χρονικά με την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το ερευνητικό έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 στον Alpha 989 Radio

19 Ιανουαρίου 2020

Το ερευνητικό έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821: "Επικοινωνία και Προώθηση της ΑΝΑβίωσης ΣΤαθμών του Αγώνα με Συστήματα εΙκονικής πραγματικότηταΣ-1821" και ο βοηθός έρευνας Λευτέρης Αναστασοβίτης φιλοξενήθηκαν στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή "Ημερολόγιο Καταστρώματος" με οικοδεσπότη τον Νικόλα Καμακάρη, στον Alpha 989 Radio, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020.

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη από το σημείο 01:29:20 και έπειτα στο MixCloud.

Άρθρο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το ερευνητικό έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821

11 Ιανουαρίου 2020

EPANASTASIS ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ 1821 MK-Lab ΙΠΤΗΛ ΕΚΕΤΑ ΑΠΕ ΜΠΕ Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Το ερευνητικό έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 αποτέλεσε αντικείμενο δημοσίευσης στο άρθρο "Ζήστε την Επανάσταση του 1821 μέσα από την εικονική πραγματικότητα!" στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το οποίο αναδημοσιεύθηκε από το σύνολο του ηλεκτρονικού Τύπου.

"Σκοπός του έργου "Επανάστασις 1821" είναι η επικοινωνία σημαντικών γεγονότων της Επανάστασης και η ανάδειξη πτυχών του Αγώνα του Έθνους, όπως έχουν αποτυπωθεί σε αρχειακό υλικό, σε βιβλία και σε καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για τον σκοπό αυτό, γίνεται ψηφιακή αναπαράσταση και αναβίωση αντικειμένων και γεγονότων, με έμφαση στις ναυμαχίες" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του έργου, Δρ. Ιωάννης Κομπατσιάρης.

"Για τον σκοπό αυτό, σχεδιάζεται ένα συγκεντρωτικό ιστορικό και μουσειολογικό αφήγημα για το εικονικό μουσείο της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821, το οποίο με νοηματική ροή και συνάφεια, θα εξιστορεί πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από τη συγκρότηση συλλογής ψηφιοποιημένου υλικού, το οποίο σχετίζεται με τα γεγονότα και τα πρόσωπα του απελευθερωτικού αγώνα. Ο βασικός άξονας του έργου είναι η αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) και τα παιχνίδια σοβαρού σκοπού (Serious Games), υπό το πρίσμα της μουσειολογίας" εξηγεί ο βοηθός έρευνας Λευτέρης Αναστασοβίτης.

"Επιδιώκουμε να επαναπροσδιορίσουμε όχι το περιεχόμενο, αλλά τον τρόπο προσέγγισης του ιστορικού παρελθόντος, μέσα από τη γεφύρωση της μουσειολογικής αφήγησης με τη σύγχρονη τεχνολογία, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός ψηφιακού κόσμου θέασης της ιστορίας που είναι συμμετοχικός και πρωτίστως βιωματικός" εξηγεί από την πλευρά της η μουσειολόγος Γεωργία Γεωργίου που συμμετέχει στην ομάδα του έργου.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο της Νατάσας Καραθάνου από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εδώ.

Τηλεοπτικά γυρίσματα για την παρουσίαση του ερευνητικού έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821

08 Ιανουαρίου 2020

EPANASTASIS ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ 1821 MK-Lab ΙΠΤΗΛ ΕΚΕΤΑ Δρ. Ιωάννης Κομπατσιάρης Συντονιστής έργου

Ο Συντονιστής Έργου του ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 Δρ. Ιωάννης Κομπατσιάρης συμμετείχε στα κινηματογραφικά γυρίσματα για τη δημιουργία ειδικού αφιερώματος με τις δέκα χρηματοδοτούμενες προτάσεις της 1ης Προκήρυξης της Δράσης "Επιστήμη και Κοινωνία" - "200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση" του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

Τα κινηματογραφικά γυρίσματα έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης στο Πάντειον Πανεπιστήμιον, όπου ο Συντονιστής του Έργου παρουσίασε συνοπτικά τους κύριους άξονες του ερευνητικού έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821: "Επικοινωνία και Προώθηση της ΑΝΑβίωσης ΣΤαθμών του Αγώνα με Συστήματα εΙκονικής πραγματικότηταΣ-1821", με τη στήριξη του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (Αρ. Έργου: 134). Η τελική παραγωγή θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Παραγωγή video teaser της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας του έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 (31/12/2019)

31 Δεκεμβρίου 2019

Η δημιουργική ομάδα του ερευνητικού έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 σχεδίασε και παρήγαγε το πρώτο video teaser του project για τις ανάγκες ειδικού video του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) για την παρουσίαση των 10 χρηματοδοτούμενων προτάσεων. Στο video teaser αποτυπώνεται η μεγάλη εμπειρία των μελών της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας του έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 τόσο από τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα του Εργαστηρίου Multimedia Knowledge and Social Media Analytics Laboratory (MK-Lab), του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πλήροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όσο και των μεμονομένων ερευνητικών και επαγγελματικών επιτευγμάτων των μελών της ομάδας.

Στο ενεργητικό της ερευνητικής μας ομάδας συγκαταλέγονται οι παραγωγές εικονικής πραγματικότητας Virtual Anthropology Museum for Liverpool John Moores University, Virtual Palace of Aigai, VR Scladina Cave experiences, Virtual Museum for the Antikythera Mechanism, καθώς και η βραβευμένη 3D video animation παραγωγή Tsunami in ancient Potidaea.

Παρακολουθείστε το teaser των επιτευγμάτων της διεπιστημονικής μας ομάδας, παίρνοντας μία πρόγευση για το ερευνητικό έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 στο YouTube.

Έναρξη του ερευνητικού έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821

15 Δεκεμβρίου 2019

EPANASTASIS ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ 1821 MK-Lab ΙΠΤΗΛ ΕΚΕΤΑ έγκριση έργου από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) με αριθμό έργου 134

Η ερευνητική πρόταση του Εργαστηρίου Multimedia Knowledge and Social Media Analytics Laboratory (MK-Lab) του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821: "Επικοινωνία και Προώθηση της ΑΝΑβίωσης ΣΤαθμών του Αγώνα με Συστήματα εΙκονικής πραγματικότηταΣ-1821" εντάχθηκε στον κατάλογο των 10 έργων προς χρηματοδότηση από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.). Το έργο ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 αφού προκρίθηκε στις 30 επικρατέστερες προτάσεις από τις συνολικά 80 υποβληθείσες κατά την Α' φάση, στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης της Δράσης "Επιστήμη και Κοινωνία" - "200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση", επιλέχθηκε στις 10 προς χρηματοδότηση για υλοποίηση (Αριθμός Έργου: 134).

Η διεπιστημονική ομάδα του ερευνητικού έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821 έχει στη διάθεσή της 24 μήνες μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021, ώστε να σχεδιάσει και να αναπτύξει το εικονικό μουσείο για την Ελληνική Επανάσταση, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας και της βιομηχανίας του θεάματος, υπό το πρίσμα της μουσειολογίας, προσφέροντας μοναδικές βιωματικές εμπειρίες υψηλού βαθμού εμβύθισης στους χρήστες.

Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.